Hoge nood? De plassticker in Bodegraven!

Hoge nood? De plassticker in Bodegraven!

Hoge nood? De plassticker in Bodegraven!

Bezoekers met hoge nood in Bodegraven kunnen voortaan terecht bij winkels. Een speciale plassticker met de tekst ‘Hoge nood? Toilet aanwezig’ geeft aan op welke winkeliers deze mensen een beroep kunnen doen. ,,Hoe simpel kan een stukje service eigenlijk zijn”, zegt initiatiefneemster Renske van Dam.

De lancering van de stickers valt volgens de eigenares van modewinkel Puntkomma toevallig samen met de landelijke aandacht voor openbare toiletten voor vrouwen. ,,Het idee komt voort uit een gesprek dat we met de gemeente hadden over service. We zijn met de winkeliersvereniging BOV al een tijd bezig met de centrumvisie voor Bodegraven. Een van de denkrichtingen is dat we als dorp een shop- en servicecentrum zijn. Je gaat er niet urenlang winkelen, maar komt hier voor de service en voor leuke winkels die makkelijk bereikbaar zijn.”

In een van de gesprekken kwam het idee voor een openbaar toilet op. Van Dam: ,,Het werd al snel duidelijk als je dat via de gemeente regelt, je zo twee jaar verder bent. Als ondernemer denk je dan: even schakelen nu. Ik heb het reclamebureau gebeld en gevraagd een plassticker te maken.”

Niet genderneutraal
Van Dam verwacht niet dat alle winkeliers meedoen. ,,Als je toilet helemaal achterin je magazijn zit, snap ik dat je dat niet openstelt voor klanten. Maar als we in iedere winkelstraat twee stickers hebben, is het mooi.”

Op de sticker staan een mannetje en een vrouwtje afgebeeld. Van Dam, lachend: ,,Ja de sticker is niet genderneutraal, zo politiek correct zijn we dan weer niet.”

Bron: AD.nl


Hoge nood? Geen nood!

Bodegraven – Of je nu zwanger bent, een kleuter hebt die net zindelijk is, een blaas- of darmaandoening hebt, of gewoon te veel thee gedronken hebt, we kennen het allemaal wel. Onverwacht hoge nood, die niet tot thuis kan wachten. Het openstellen van wc’s in sommige winkels in Bodegraven, herkenbaar aan een speciale sticker, biedt uitkomst. 

Na onderzoek door kennis- en netwerkcentrum ‘De nieuwe winkelstraat’ is gebleken dat het service- en shop concept het best bij het centrum van Bodegraven past. Dit houdt in dat met name een hoog serviceniveau van zowel individuele ondernemers, als het centrum in zijn geheel hoog

in het vaandel staan, voor een grotere klanttevredenheid onder het winkelend publiek. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in veel en gratis parkeerplekken, gezellige aankleding van het centrum en een hulpvaardige en meedenkende houding. Wat volgens dit concept (tot op heden) in Bodegraven leek te ontbreken, zijn openbare toiletten. Helaas is plaatsing van een dergelijk openbaar toilet prijzig en niet van vandaag op morgen te realiseren.

Renske van Dam, eigenaresse van Lifestyle winkel PuntKomma en bestuurslid van de Bodegraafse Ondernemers Vereniging: “Tijdens één van de gesprekken die wij als BOV hebben met de gemeente, kwam naar voren hoeveel tijd en geld er nodig is om openbare toiletten te realiseren. Ik had het gevoel dat dat toch anders moest kunnen. Op zo’n moment merk je het verschil tussen een ambtenaar en een ondernemer. Waar zij zich logischerwijs aan allerlei regels en voorschriften moeten houden, kunnen wij veel sneller schakelen. Daarbij is gedacht aan de zogenaamde HogeNood sticker, die winkeliers en bedrijven gebruiken om aan te geven dat iemand daar van de wc gebruik kan maken. Daarna heb ik contact gezocht met een aantal Bodegraafse ondernemers, waardoor er binnen een week een nieuw, low-budget initiatief is ontstaan.”

FRUSTRATIE VOORKOMEN
Renske is blij met deze oplossing. Zo wordt veel frustratie voorkomen, zowel bij het publiek als bij de ondernemers. De discussie over het wel of niet toestaan van toiletgebruik wordt zo volledig weggenomen. “Toevalligerwijs vallen deze ontwikkelingen samen met de landelijke discussie over het tekort aan openbare toiletten. Ik ben inmiddels benaderd door de Maag Lever Darm Stichting, die erg positief is over dit initiatief. Waar natuurlijk iedereen gebaat is bij meer openbare toiletten, loopt met name hun primaire doelgroep (mensen met chronische buikklachten) vaak tegen problemen aan, omdat zij vaak vaker dan gemiddeld naar het toilet moeten.”

Op de website waarkaniknaardewc.nl staan verschillende ervaringen van onder andere patiënten, maar ook kun je daar als bedrijf jouw toilet aanmelden als openbaar toilet. De gegevens van deze bedrijven worden doorgegeven aan HogeNood, waardoor je via de website of app precies kunt terugvinden waar een openbaar toilet te vinden is. En de HogeNood stickers geven natuurlijk meteen inzicht. Op dit moment hebben zeven winkels in het centrum van Bodegraven de sticker naast hun deur geplakt. Bij hoge nood kunt u terecht bij:

• Alice Haar & Huidverzorging in de Kerkstraat
• Vision for Beauty en Expert in de van Tolstraat
• De Zoete Inval in de Noordstraat
• Advies4U op het Willemsplein
• Doodles en PuntKomma in de Prins Hendrikstraat

In de toekomst zullen hier waarschijnlijk meerdere winkels en bedrijven aan worden toegevoegd.

Tekst en beeld: Esther Klein-Duivenvoorden
Bron: Kijk Op Bodegraven-Reeuwijk